Websites

Op deze pagina vind je een lijst met websites die handig zijn voor je lessen. Sommige bevatten veel achtergrondinformatie en anderen kant en klare lesbrieven die te gebruiken zijn binnen de lessen levensbeschouwing.

1‍. Op deze site van de KU Leuven vind je veel actuele thema’s met lesideeen voor en door Vlaamse docenten godsdienst.

2. Op deze site vind je mooie illustraties van wereldreligies van Klaas Stuifbergen.

3. Op de site van cultuurtheoloog Frank Bosman, vind je onder andere veel informatie over religie in games.

4.  Young & Holy maakt dat wat er onder jongeren aan zingeving, religie en geloof gebeurt zichtbaar, want het regent religie in onze samenleving. Dit opmerken doen zij, religieuze trendwatchers samen met jongeren.

5. Op The Religion Factor staan blogs over religie in het publieke domein vanuit de Universiteit van Groningen.

Op deze pagina vind je organisaties die kant en klare lessen/lesbrieven aanbieden. In sommige gevallen is er ook de mogelijkheid gastdocenten en/of sprekers uit te nodigen.

6. Hier vind je lessen van het Rode Kruis over geweld. Het dilemma spel kan online gespeeld worden door leerlingen. Het gaat over behulpzaamheid.

7. De Anne Frank Stichting heeft een Tool ontwikkeld waarbij je zelf lessen kan samenstellen met verschillende opdrachten die vooraf al zijn uitgewerkt door de stichting. Zo kan je zelf een betekenisvolle lessenserie maken die aansluit bij jouw leerlingen. Op de educatie-pagina kan je nog meer lessen vinden, vooral de lessen over discriminatie genaamd Stories that Move zijn erg geschikt voor lessen levensbeschouwing.

8. Het Joods Historisch Museum biedt ook lesmateriaal aan dat gratis te downloaden is op hun website. Je kan dit combineren met een bezoek aan het museum of alleen in de les gebruiken. Bijvoorbeeld de lessen Joods?! voor de onderbouw.

9. Vrijheid en (religieuze) tolerantie. Belangrijke thema’s waar elke jongere anders over denkt. In het vmbo-programma ‘Voices of Tolerance’ gaat het over eigen ervaringen van jongeren met vrijheid en (in)tolerantie. Door middel van gesprekken met sleutelfiguren, workshops en performances spreken jongeren zich uit over zichzelf en over elkaar. Aangeboden door Ons’ Lieve Heer op Solder.

10. Vluchtelingenwerk Nederland biedt verschillende lessen op verschillende niveaus aan rondom het thema vluchten. Wanneer ben je vluchteling en wanneer migrant? Welke vooroordelen bestaan er over vluchtelingen? In twee lessen verdiepen de leerlingen zich in het vluchtelingenvraagstuk en leren zij zich een mening te vormen over dit actuele onderwerp.

11. Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) heeft zowel tijdens het festival als door het jaar heen documentaireprogramma’s en workshops voor het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Hieronder vind je het aanbod schoolvoorstellingen, het gratis documentaireplatform: Docschool Online, workshops en andere bijeenkomsten..

12. Nieuws in de klas biedt docenten en leerlingen gratis toegang tot nieuwssites. Ook hebben ze een educatie pagina met kant en klare les ideeën.