Kijken

Bij lessen levensbeschouwing kan beeldmateriaal een prettige aanvulling zijn op je les. Op deze pagina vind je tips informatie van documentaires, series en films die je kan gebruiken in je lessen. Op de onderstaande pagina’s vind je afspeellijsten, films en series die bruikbaar zijn in de lessen levensbeschouwing. Naast bewegend beeld zijn er hieronder ook tips voor goede afbeeldingen voor in je presentaties en websites met archieven.

NPO Klik op de link voor de pagina met bruikbare programma’s, documentaires films en fragmenten van de Nederlandse televisie, gratis terug te kijken via npo.nl(wordt aan gewerkt).

Netflix Klik op de link voor de pagina met bruikbare documentaires en series die toegankelijk zijn met een Netflix account(wordt aan gewerkt).

YouTube Klik op deze link voor de pagina met relevante YouTube kanalen en YouTube afspeellijsten (wordt aan gewerkt).

Netwerk Filmeducatie

Filmeducatie is erop gericht om leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs de taal van film ‘vloeiend te laten spreken’. Dit is van groot belang, want film is van grote invloed op hoe we naar onszelf en de wereld kijken. Daarnaast is film een geweldig middel om jouw verhaal te vertellen en te delen met de wereld. Via dit netwerk blijf je op de hoogte van actuele ontwikkelingen, kan je trainingen volgen en kan je opzoek naar geschikt lesmateriaal voor jouw leerlingen.

Kijk goed

Veel lesmatieraal is beschikbaar via Kijk-goed, dé filmdatabase voor het onderwijs, waar films beschikbaar zijn om met de klas te kunnen kijken.

Schooltv

Op Schooltv staan veel nederlandse films, zowel korte als lange. Daar is vaak lesmateriaal bij aangeleverd (let op het blauwe icoontje). De films kunnen in verschillende vakken ingezet worden.

MOVIES THAT MATTER

Bij Movies that Matter vind je films die aansluiten bij thema’s als burgerschap. Er staat veel lesmateriaal online die je bij de verschillende films kan gebruiken die goed aansluiten op de belevingswereld van de leerling.

IDFA

International Documentary Filmfestival Amsterdam heeft op hun website een ruim aanbod van voorstellingen en een gratis documentaire platform speciaal ontwikkeld voor scholen, Docschool online.

IFFR

Het Internationaal Film Festival Rotterdam biedt verschillende educatie programma’s voor het onderwijs.

Unsplash

Houd je van mooie afbeeldingen in je PowerPoint, Keynote of Prezi en wil je rechtenvrije afbeeldingen van hoge kwaliteit gebruiken, dan is de site Unsplash onmisbaar. Duizenden fotografen bieden hier gratis foto’s aan van hoge kwaliteit. Je kan je eigen collecties van foto’s maken, of die van anderen bekijken (zoals die van mij). Andere en vergelijkbare sites met rechtenvrije afbeeldingen zijn:

Doelbeelden
Freedigitalphotos.net
Stock free images
iStock
morgueFile
Pics4learning.com
Freeimages
PublicDomainPictures.net
flickrCC – interesting
RGBStock
Unprofound
Public domain photos
Photogen
Freepixels
Freerange
Pixabay

Pinterest

Op Pinterest kan je een bord aanmaken met religieuze afbeeldingen en infographics, of je kan andere borden volgen die dergelijke verzamelingen hebben. Kijk bijvoorbeeld eens op dit bord over religie of deze met infographics.