Netflix

 

Documentaires

Lesidee: laat leerlingen in groepjes zelf een documentaire kiezen, die ze analyseren op levensbeschouwelijke of ethische elementen. Daarover kunnen ze vervolgens een presentatie geven, een werkstuk maken, een podcast ontwikkelen, etc.

David Attenborough: A Life On Our Planet (2020)

In deze documentaire staat David Attenborough voor het eerst stil bij de beslissende momenten in zijn leven als bioloog en bij de verwoestende veranderingen die hij heeft gezien. Zijn nieuwe film gaat over de grootste uitdaging voor het leven op aarde op dit moment en laat zien wat we aan natuur hebben verloren in de tijdspanne van een mensenleven.

13th (2016)

In de documentaire ’13th’ analyseren wetenschappers, activisten en politici de criminalisering van Afro-Amerikanen en de bomvolle Amerikaanse gevangenissen.

Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)

De grootste milieuorganisaties ter wereld falen om de meest destructieve kracht tegen onze planeet aan te pakken. Ga mee op een schokkende, maar humoristische reis van een milieuactivist, die op een gewaagde manier zoekt naar werkelijke oplossingen voor de meest drukkende milieuproblemen en op zoek is naar het juiste pad naar duurzaamheid.

Seaspiracy (2021)

Gepassioneerd door het leven in de oceaan, gaat een filmmaker op pad om de schade die mensen aanrichten aan zeedieren te documenteren terwijl hij een alarmerende wereldwijde samenzwering ontdekt.

Disclosure (2020)

In deze documentaire geven bekende artistieke transgenders hun openhartige kijk op en analyse van de invloed die Hollywood heeft op de transgemeenschap.

The Square (2013)

Meer dan twee jaar hebben Egyptenaren het Tahrir-plein van Caïro bezet en gevraagd om verandering. Tijdens de vele dramatische verschuivingen in deze tijd hebben regisseur Jehane Noujaim en haar crew opgenomen wat er gebeurd is op het plein, door de ogen van een aantal jonge revolutionairen. Ze variëren in achtergrond van arm tot bevoorrecht en van seculier tot religieus.

A Plastic Ocean (2016)

In A Plastic Ocean stuit journalist Craig Leeson tijdens zijn zoektocht naar de illustere blauwe walvis op een enorme plastic soep waar een schone oceaan zou moeten zijn. In deze documentaire werkt Craig’s team samen met duikster Tanya Streeter en een internationaal team van wetenschappers en onderzoekers. Ze reizen in een periode van vier jaar naar twintig locaties over de hele wereld om de fragiele staat van onze oceanen te onderzoeken. Ze komen achter de alarmerende waarheid van de plastic vervuiling in onze oceanen en laten werkende oplossingen zien die direct gebruikt kunnen worden.

The social Dilemma (2020)

‘The Social Dilemma’ onderzoekt de gevaarlijke menselijke impact van sociale netwerken, waarbij techneuten aan de alarmbel trekken over hun eigen creaties

The white helmets (2016)

Terwijl de bommen onophoudelijk vallen, zoeken deze echte helden naar overlevenden tussen het puin. Enkele vastberaden eerstehulpverleners riskeren hun leven om slachtoffers uit het puin te halen tijdens de dagelijkse aanvallen op burgers in Syrië.

The Endgame (2018)

Filmmakers Rob Epstein en Jeffrey Friedman volgen in de documentaire ‘End Game’ een aantal terminale patiënten in twee hospices in de buurt van San Francisco. Terwijl het onvermijdelijke dichtbij komt, ontmoeten de patiënten bijzondere artsen die onze kijk op het leven en de dood willen veranderen.