NPO

Religie algemeen

O mijn hemel
De wereldreligies zijn springlevend en regelmatig in het nieuws. Toch weten de meeste mensen maar weinig over het jodendom, het christendom, de islam, het hindoeïsme en het boeddhisme, en wordt er nog minder om gelachen. Tijd voor een vrolijke snelcursus religie(bron: npo.nl).

Rot op met je religie
Vier gelovigen en twee atheïsten gaan op een uitdagende reis langs de verschillende godsdiensten(bron: npo.nl).

Jodendom

Mijn jodenbuurt 
Filemon gaat in zijn eigen buurt, de Amsterdamse Rivierenbuurt, op onderzoek uit. Hij vraagt zich af hoe het gesteld is met de verdraagzaamheid in de wijk waar, van oudsher, veel joodse mensen wonen(bron: npo.nl).

Koosjere hamvraag
De Koosjere Hamvraag is een soort Consumentenbond met een koosjere tik(bron: npo.nl).

Je zal maar uitverkoren zijn
Met de vernietiging van de tweede tempel wordt het jodendom mobiel. Joden verspreiden zich over vrijwel alle continenten en leveren hun bijdrage aan de ontwikkeling van hun nieuwe leefomgeving. Vanuit de woestijn naar Barbra Streisand en Facebook(bron: npo.nl).

Christendom

Bad Habits, Holy Orders
Vijf vlotte meiden afstand van drank, jongens en smartphones en gaan ze een katholiek klooster in, waar ze vier weken lang diepgaande geestelijke begeleiding zullen krijgen (bron: npo.nl).

Islam

Allah in Europa
Benieuwd naar het gezicht van de islam in Europa gaat Jan Leyers in acht afleveringen op reis. Groeit er zoiets als een Europese, verlichte versie van de islam en is dat ook wat moslims zelf willen? Leyers trekt Europa door op zoek naar antwoorden. De reis brengt hem van Sarajevo in Bosnië via Hongarije, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Scandinavië naar Brussel. Onderweg luistert hij naar de kenners en de mensen op straat. Zonder de controverse te schuwen, praat hij met traditionele gelovigen en nieuwe bekeerlingen, met liberale en orthodoxe moslims, met imams en koranleraren. Hoe kijken zij naar de toekomst? Wat is hun hoop en waar zit hun vrees? (bron: npo.nl) 

Van Hagelslag naar Halal
Jaarlijks bekeren honderden Nederlandse jongeren zich tot de islam. Dit trekt soms een enorme wissel op het gezinsleven. Wederzijds onbegrip, angst en vooroordelen drijft een wig tussen ouder en kind. Tijdens een reis door Jordanië gaan onder leiding van Arie Boomsma drie moeder-dochterkoppels hiermee aan de slag (bron: npo.nl)

Koorddansen in Koeweit
Koeweit lijkt goed op weg. Zo is het de enige Arabische Golfstaat met een gekozen parlement, een grondwet en een visie op de toekomst zonder olie. Maar het is een façade. Hierachter schuilt namelijk een oerconservatieve maatschappij. Een kleine liberale elite probeert, binnen dit spanningsveld, de grenzen op te rekken. Hoe ziet het post-olietijdperk eruit voor jongeren in de Golfstaten? (bron npo.nl)

Hervorming van de Islam
In de islamitische wereld duiken steeds geluiden op van denkers en geleerden die voor de hervorming van de islam pleiten. Men vindt dat het tijd is om de islamitische leer te zuiveren van een archaïsch gedachtegoed dat niet tot de essentie van de islam hoort. Deze missie is niet eenvoudig in een islamitische wereld waarin het analfabetisme nog de overhand heeft. De krachten die de status quo willen handhaven zijn sterk en ze worden ondersteund door verschillende interne en externe factoren. Maar de mensen die proberen beweging te krijgen in een stagnerende cultuur zijn vastbesloten om hun hervormingspleidooien handen en voeten te geven, ondanks de tegenwerking van de conservatieve krachten (bron npo.nl).

My hijab, my business
Populairder dan popsterren, geraffineerder dan topmodellen en invloedrijker dan glossy’s: vloggers zijn de supersterren van de nieuwe generatie. YouTube en Instagram zijn hun domein en creativiteit hun kapitaal. We maakten samen met drie populaire beautyvloggers de documentaire My Hijab, My Business. Hun YouTube-kanalen en Instagram-accounts lijken simpele hobby’s van jonge modepopjes, maar in werkelijkheid schuilt er een grote commerciële organisatie achter, die van vlogging een miljoenen-business maakt.

Hindoeisme

100% Hindoe
Het hindoeïsme kent een bibliotheek aan geschriften. Narsingh Balwantsingh onderzoekt wat de traditie zegt en hoe strak hij en andere hindoes in Nederland omgaan met de regels van het geloof. Wanneer wordt de religie als inspiratie ervaren en wanneer leidt deze tot verdriet?(bron: npo.nl)

Hindoeisme bron van inspiratie
In dit tweeluik worden mensen geportretteerd die zich in hun manier van leven laten leiden door de hindoeïstische beginselen Ahimsa (geweldloosheid) en Bhumi Dharma (verantwoordelijkheid jegens moeder aarde)(bron: npo.nl).

Chatney
Iedereen vraagt zich op een bepaald moment in zijn leven af; wie ben ik? En wat wil ik in dit leven? Deze identiteitsvragen komen in de snelle westerse wereld op steeds jongere leeftijd bovendrijven. Hoe gaan Hindoejongeren hiermee om? Welke inzichten bieden de vele Hindoegeschriften? In Chatney zoeken we dat uit!(bron: npo.nl)

Boeddhisme

De Boeddhistische Blik: Van Dis en de Dalai Lama
In 1986 maakten Adriaan van Dis en de Dalai Lama kennis met elkaar. Ze spraken onder meer over wetenschap en religie. Dertig jaar later ontmoeten ze elkaar opnieuw in India. Als voorbereiding op zijn reis naar Dharamsala verkent Van Dis de groeiende belangstelling voor het boeddhisme in het westen. Is het een flirt of is het ernst? Hij spreekt o.a. met Ruby Wax hierover(bron: npo.nl).