Luisteren

Podcasts

Welke podcasts zijn voor docenten levensbeschouwing interessant om te volgen? Hieronder een selectie van podcasts, heb je toevoegingen? Laat het me weten!

Focus Wetenschap

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de wetenschap met deze podcast van NPO Radio 1. Met bijdragen van Nieuws en Co en Focus. Bijvoorbeeld deze aflevering:

Voor bijna een miljoen mensen in Nederland en een miljard wereldwijd staat deze maand in het teken van de Ramadan. Een maand voor bezinning en reiniging van lichaam en geest. En dat ook nog eens tijdens corona. Ebrar Kaya is te gast om alles te vertellen over de Ramadan. Hij studeert Midden-Oosten studies en heeft religiewetenschappen gestudeerd. Ebrar doet sinds zijn twaalfde elk jaar mee met de Ramada.

De Ongelooflijke Podcast (EO)

Podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten.

De plantage van onze voorouders (vpro)

In de achtdelige serie De plantage van onze voorouders onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis.

Argos: Srebrenica (vpro)

In 1995 geleden viel de moslimenclave Srebrenica en tot op de dag van vandaag doet Argos onderzoek naar de vraag of dit drama voorkomen had kunnen worden.

Het leven, een gebruiksaanwijzing (vpro)

Het leven, een gebruiksaanwijzing: in deze podcast leer je hoe het beste te leven. ‘Hoe te vergeten’ bijvoorbeeld, ‘Hoe niets te doen’ en ‘Hoe een bittere pil te slikken’.

Het maakbare geweten (vpro)

In de driedelige podcastserie Het maakbare geweten ontrafelen makers Robin en Ruben de werking van het magische geweten. Wat is het eigenlijk? Maakt het ook fouten?

Modern man (vpro)

In de podcastserie Modern man ​onderzoekt OVT de mens van nu in zijn of haar vele gedaantes, van de boze witte man tot de zelfmoordterrorist en de vrouw in het post-me too-tijdperk. Jos Palm en Julie Blussé schreven voor de VPRO Gids acht karakterschetsen.

Luisterboeken en colleges (via de online bibliotheek)