Kindertransport

In Londen op Liverpool Street station staan beelden met kinderen. Deze kinderen hebben labels met nummers om hun nek, alsof zij pakketjes zijn. Deze monumenten zijn ter nagedachtenis aan het kindertransport. 

Er zijn ‘twee soorten kindertransport’ geweest in de tweede wereld oorlog. Een voor de oorlog en een tijdens de oorlog. 

 

Kindertransport voor WO II

Eind jaren dertig werd het leven voor veel joden in Duitsland, Tsjechoslowakije, Polen en Oosterijk moeilijk gemaakt, door de heersende politiek van dat moment. In een aantal omliggende landen waren er mensen, die zich het lot van hen, en dan met name de kinderen, aantrokken. Een aantal mensen hebben het voor elkaar gekregen, dat er kinderen mee mochten. Wel onder de voorwaarden, dat het alleen kinderen onder de 17 jaar mochten zijn, dat zij gen koffer mee mochten nemen , maximaal 10 marken bij zich mochten hebben en dat hun ouders hen niet mochten uitzwaaien.

Zo was er de Nederlandse Truus Wijsmuller-Meijer, zij ging in gesprek met Adolf Eijchmann. Hij besloot wie het land wel of niet uit mocht. Na een gesprek, gaf hij haar een paar dagen tijd met de mededeling, dat zij 600 kinderen mee mocht nemen vanuit Wenen. Zij kreeg dit voor elkaar. Deze kinderen zijn met de trein naar Nederland gekomen. De meeste zijn in Den Haag in een opvanghuis terecht gekomen. 

Op deze site staat informatie over de weeshuizen waar deze kinderen zijn opgevangen, ook is hier een korte documentaire te zien. 

Duitse en Oostenrijkse vluchtelingenkinderen in Den Haag

In Groot Brittannië is een paar dagen na de kristalnacht een besluit genomen in het parlement, dat deze kinderen naar Engeland mochten komen. Vanuit Praag en Berlijn zijn diverse kindertransporten geweest. Het is niet helemaal duidelijk hoeveel kinderen er uiteindelijk naar Engeland zijn vertrokken, waarschijnlijk zijn het er ongeveer 10.000. Een aantal kinderen werd opgevangen in weeshuizen, anderen werden bij gezinnen ondergebracht. Na de oorlog hebben deze kinderen geprobeerd hun ouders op te zoeken. Helaas waren de meeste van hen omgekomen. 

Compensatie kindertransport
Eind 2017 is er besloten, dat zij die als kind naar het Verenigd Koninkrijk zijn getransporteerd een symbolische vergoeding van $2500 krijgen van Duitsland. Te lezen in dit artikel van NOS (17 december 2018).

Nicholas Winton – How one man changed the world
In deze documantaire :Nick’s family (2011) worden toenmalig geredde kinderen herenigd met degene, die achter de transporten zat.

SchoolTV kindertransport
In dit korte filmpje van SchoolTV (4 mei 2017) komen kinderen uit Hoek van Holland aan het woord. Hun school heeft het monument ‘Kindertransport’ geadopteerd. (Leeftijd bovenbouw basisschool).

Kindertransport tijdens Wo II

Op 6 en 7 juni 1943 werden alle joodse kinderen vanuit kamp Vught getransporteerd naar Sobibor. Sobibor ligt in Polen, dit kamp stond bekend als vernietigingskamp. De kinderen werden bij aankomst direct om het leven gebracht. Het ging om bijna 1300 kinderen. 

Kindertransport naar Sobibor
Deze aflevering van ‘Andere Tijden’ (7 mei 2016) gaat over dit transport. Vier voormalig kampbewoners vertellen hun heftige en emotionele herinneringen aan dit kamp.

Lesformulier-Kindertransport
Les idee over Kindertransport