Symbolen in het Hindoeïsme

In het Hindoeisme zijn er vele symbolen. Als je naar een afbeelding kijkt van hun goden, kun je zien, dat zij omringt zijn met symbolen. Veel afbeeldingen kun je vinden op pinterest. Op het plaatje hiernaast, zie je verschillende goden staan afgebeeld. Iedere god heeft zijn eigen symbolen. Zo staat de godin Saraswati met een muziekinstrument afgebeeld. Wil je meer weten over goden in het hindoeïsme kijk dan op Goden hindoeïsme. Een aantal symbolen zal ik hieronder beschrijven.

Symbolen

Ohm ॐ

Dit symbool staat voor volmaaktheid. Tevens staat het voor de schepping van het heelal, die door de oerenergie gemaakt is. Het staat ook hiermee ook voor Brahma, Vishnu en Shiva.
Deze klank wordt uitgesproken aan het begin van mantra’s, gebeden, ceremonies en lezingen uit heilige boeken.

Shri श्री

Shri is een soort eretitel en geeft iets heiligs aan. Een aantal goden dragen deze titel, zoals Ganesha. Het staat symbool voor welvaart en welzijn.

Swastika 卐

In Europa is dit symbool beter bekend als het hakenkruis.  Echter heeft dit symbool al eeuwenlang een andere betekenis. In het Hindoeïsme staat de swastika symbool voor voorspoed en geluk. 

Lotus

De lotus staat symbool voor schoonheid en onthechtheid. Schoonheid, doordat deze bloem ondanks haar ligging in het water, niet vies of nat zal worden. Onthechtheid, daarmee staat zij symbool voor verlossing door onthechting van aardse zaken. De lotus staat ook symbool voor Vishnu. 

Photo by Jay Castor

Kleuren

Naast symbolen hebben kleuren ook een betekenis. Verkeerd gebruikmaken van kleuren, kan een negatieve invloed hebben. De kleuren goed combineren daarentegen, kan bijdragen aan positieve gevolgen. Op deze site kun je meer lezen over de betekenis van kleuren.

Significantie van kleuren in het Hindoeisme

Hieronder een aantal kleuren:

  • saffraan: wijsheid, dit is de meest heilige kleur;
  • rood: sensualiteit en reinheid;
  • blauw: moed;
  • geel: kennis en rust;
  • groen: leven, natuur en rust;
  • wit: alle kleuren bij elkaar, dus alle kenmerken bij elkaar.

Mandala

Mandala मण्डल betekent cirkel en het staat symbool voor oneindigheid. In het hindoeïsme werd mandala tekenen gebruikt om te mediteren.

Mandala tekenen
Volgens deze site is mandala niet zomaar een tekening, maar een weerspiegeling van je ziel. De betekenis van kleuren en vormen worden hier uitgelegd.

Mandala
Op deze site staan voorbeelden van niet symmetrische mandala’s.

In deze lesinput over Ganesha door Joah is meer te lezen over de achtergrond van deze god en haar symbolische betekenis.

Ganesha

Les idee over hindoeïsme
Lesformulier-Symbolen Hindoeisme