De koe bij de horens vatten.

Het kan je overkomen in India, 5 jaar cel krijgen voor het eten van biefstuk. Maar voordat je de vliegreis naar India annuleert gaan we eerst lezen en onderzoeken hoe het nou komt dat sommige dieren in religies en culturen zo’n speciale plek hebben en dan met name de koe in India. We gaan het hebben over het Hindoeïsme, de grootste religie in India en een land met een rijke cultuur qua taal, religie, natuur en natuurlijk eten. Toch is de kans nihil dat je bij je favoriete Indiase restaurant een entrecote kan bestellen, maar waarom is dat zo?

Afbeeldingsresultaat voor hindu cow

Een paar dingen zijn belangrijk om te weten over het Hindoeïsme en hun relatie tot dieren. Ieder dier bevat namelijk een Atman, het is moeilijk uit te leggen maar je zou het kunnen vergelijken met een soort ziel of goddelijke vlam die in alle mensen en dieren aanwezig is. Een dier heeft dus net zoal jij als mens een stukje God in zich. En tja, een stukje God doden is toch wat gecompliceerder dan een stuk vee doden. Ook hebben een boel dieren in de Hindoeïstische geschriften een speciale band met een aantal Goden, soms zijn ze het favoriete dier, zijn ze een incarnatie van een God of staan ze symbool voor een God. Om de koe even in de literaire schijnwerper te zetten: de koe kent voor Krishna (een incarnatie van Vishnu) een speciale plek, vaak worden ze samen afgebeeld. Een ander voorbeeld is Kamadhenu, een Godin en moeder van alle koeien. Door het zijn van koe kan ze iedereen van alle soorten voedsel voorzien als melk, kaas en boter. Maar ook mest, wat de aarde vruchtbaar maakt en waardoor er überhaupt meer gewassen kunnen worden verbouwt.

De koe is dus hartstikke belangrijk en speciaal voor Hindoes en dit zie je terug in India. Mensen laten koeien niet werken op het land, ze worden niet mishandeld, gegeten, geslacht of naar hun getoeterd als ze op de weg lopen. Dit kan natuurlijk wel voorkomen, maar dat komt dan misschien omdat niet iedereen in India Hindoe is, er zijn ook groeperingen Moslims en Christenen die zich niet bezig houden met het verheerlijken van de koe.

Afbeeldingsresultaat voor christians in india

Leerdoelen: Studenten gaan hun eigen visie over dieren, eten en geloof. De leerlingen moeten de context begrijpen van welke positie de koe geniet in India. Door zelfstandig te gaan nadenken over wat voor de leerlingen zelf een “heilig” dier is, gaan de leerlingen het leven en de gebruiken van de anderen in hun eigen belevingswereld zetten.

HAVO Opdracht: Nu je weet wat de koe betekent voor een boel mensen in India, bedenk welk dier in jouw omgeving voor jou heel belangrijk is (huisdieren zijn buitengesloten) en jij eigenlijk zou willen beschermen van leed of dood. Schrijf een kort opstel van een half A4, schrijf in dit betoog waarom dit dier zo belangrijk is voor jou en anderen en waarom het beschermd zou moeten worden.

VWO Opdracht: We gaan ons bezighouden met het bewust worden van wat we eigenlijk eten. Ga je favoriete gerechten en ingrediënten na en ga op internet op zoek in welke culturen of godsdiensten deze ingrediënten een speciale betekenis hebben? Dit kan ook voorkomen in spijswetten van religies of in bepaalde bereidingsmethodes.

Lesplan: Koe