De dood, voor iedereen.

Er zijn maar twee dingen zeker in het leven: belasting en de dood.

– Benjamin Franklin

Iedere religie heeft een visie op wat het leven is, wat de dood is en wat er ná de dood is. In deze les gaan we kijken niet naar waar deze visies van elkaar verschillen maar juist waar ze overlappen. Aan de hand van deze kennis kun je misschien vervolgens zelf ook wel jouw visie op de dood beter verwoorden of onderbouwen.

Afbeeldingsresultaat voor abrahamitische

Het leven is in bijna alle religies door God of een entiteit gegeven/geschapen. Wij leven dus als het ware in een soort cadeau, van God voor ons! Waar de drie Abrahamitische godsdiensten met elkaar overeenstemmen is dat ze alle drie een vrij “duidelijk” en verklarend scheppingsverhaal erkennen waarin dit beschreven wordt. Oosterse religies kennen deze ook maar zijn wat vaker uitbundiger en voor de gemiddelde lezer ook gecompliceerder.

Afbeeldingsresultaat voor memento mori

Nu we weten hoe we aan dit leven zijn gekomen (bedankt beste God), kunnen  we gaan kijken naar hoe we de dood nou zien in verschillende godsdiensten. Wanneer iemand overlijdt of er een tragedie heeft plaatsgevonden gaan mensen vaak rouwen, voor een korte of lange tijd. In religies gaat dit vaak gepaard met zekere gebeden, klederdracht en soms zelfs periodes van vasten (zie hierover ook de lesinput vasten). Rouwen is het droevig zijn over het verlies van het leven en het bewust worden van de tijdelijkheid van het leven, de dood is een memento mori.

Een memento mori is een herinnering aan een persoon dat het leven maar tijdig is, dat de dood ter alle tijden nabij kan zijn en dat het leven dus beschermd en gekoesterd moet worden.

Opdracht: Ga meer op zoek naar wat een memento mori precies kan zijn en ga bij jezelf na wat jij in het nieuws of directe omgeving als een memento mori ziet!

Afbeeldingsresultaat voor death personified

De dood in religies word niet altijd geïdentificeerde met een persoon, zoals we in volksculturen wel vaak zien. Denk bijvoorbeeld aan personificaties als Magere Heijn in Nederland. Hoe de dood er als persoon zou uitzien is een gekke vraag, maar het laat ook zien hoe een persoon nadenkt over wat de dood nou is voor hunzelf. In sommige culturen en godsdiensten is de dood geen eng persoon, maar juist een verlossend persoon wat slechts de mens helpt naar een mooiere plek te vertrekken.

Opdracht: Ga nadenken over hoe jij de dood voor je ziet als persoon, ga op internet op zoek naar hoe de dood gepersonifieerd wordt in andere culturen en schrijf/teken vervolgens jouw eigen beeld van hoe de dood er uit zou zien.

Afbeeldingsresultaat voor the good place

Dat wat er wel (of niet) na de dood is, dat is een van grootste mysteries en levensvragen die we kennen. Religies kennen soms een laatste oordeel, een goede plek en een slechte plek waar een persoon (of ziel) na de dood naar kan vertrekken. In de nieuwe Netflix serie “The Good Place” wordt er ook een soort Hemel en Hel geschetst, maar heel anders dan dat je bijvoorbeeld in de Bijbel of Koran zult vinden.

Opdracht: Kijk naar de eerste aflevering van het eerste seizoen en schrijf een korte reactie op de aflevering. Beschrijf in ongeveer 10 zinnen of jij vindt dat dit een goed “systeem” is van mensen in de Hemel of Hel laten belanden.

 

Lesplan: De dood voor iedereen