Jihadisme toen en nu

Jihadisme: een spirituele traditie

Jihadisme is geen onbekend onderwerp wanneer we praten over de islam. Het onderwerp is erg actueel, maar verdient meer aandacht. Wat is jihadisme precies? Hoe kan oorlog spiritueel zijn? Wat is het verschil tussen het jihadisme uit de vroege islam en nu? Dit zijn vragen waar we ons mee bezig gaan houden.

Faravahar, een oud Perzisch symbool van het zoroastrisme

Jihadisme: de eeuwige strijd

Het concept van de jihad is eeuwenoud en baseert zichzelf op de Perzische traditie van de eeuwige, meedogenloze strijd om de redding van zij die onder de controle komen van een anti-god. Deze anti-God bracht alles terug naar het aardse, het materialistische . Perzische invloeden bereikten via handelsroutes het Arabische schiereiland en introduceerde daar het concept van de eeuwige strijd. Het is een begrip waar het concept van de oorlog aan verbonden is, en dat is niet voor niets.

De grote en kleine jihad

De jihad is ten eerste een spirituele strijd. In de islam wordt deze verwoord als een innerlijke strijd die gevochten wordt om geen zonden te begaan, het is een strijd tegen het ‘dierlijke’ in de mens. Dit wordt de grote jihad genoemd. De kleine jihad is een fysiek gevecht dat ten dienste van de eigen gemeenschap staat indien een moslim wordt aangevallen.

Van heilige oorlog naar onschuldig bloed

De jihad heeft van oudsher een sacraal karakter. Dat betekent dat de oorlog die verbonden is aan de jihad als heilig wordt beschouwd. Om de betekenis daarvan te vinden moeten we terug naar de Indo-Ariërs, waar het concept vandaan komt. De oorlog in kwestie werd hier gezien als een oorlog die gevoerd werd ten behoeve van verlichting, een heroïsch concept. Wanneer men in de strijd zijn angsten en zwaktes overwon, dan voerde en won men de spirituele strijd die in het kader stond van jezelf overwinnen. Dit wordt door de profeet Mohammed ook wel verwoord in hadieth (13:493, 523). In de tekst wordt aan de profeet Mohammed door zijn volgers gevraagd wat de grotere oorlog is, waarop Mohammed antwoordt ‘de oorlog tegen onze lagere natuur’.
Dit concept werd verbasterd over tijd, tot aan de 19-eeuwse Salafi-school. Hier ontstond de modernistische vorm van de islam. Vandaag de dag zien we het zogenaamde jihadisme vooral voorkomen in het midden-oosten waar onschuldige burgers vermoord worden doordat er gebruik wordt gemaakt van theologische acrobatiek.

Lesideeën

Lesplanformulier-Jihad

Bron tekst:
Metaphysics of war – Julius Evola p.12 & 41-43
Islam & Jihad: Prejudice Versus Reality – Abdul Gafoor Abdul Majeed Noorani p. 46 – 47