Vasten

Afbeeldingsresultaat voor fasting

VASTEN

Wat hebben Joden, Christenen, Moslims en mensen die willen afvallen met elkaar te maken? Heel goed, allemaal doen ze wel eens aan vasten. Wat is vasten nou? Om het kort en krachtig te houden is vasten het geheel of gedeeltelijk onthouden van bepaalde soorten eten of drinken voor een bepaalde periode. Veel religieuze mensen kennen zekere spijswetten, dit zijn regels die omschrijven wat je wel of niet mag eten.

Het is misschien geen fijne gedachte om gedag te zeggen tegen je chocoladereep of tosti in de middag, maar vasten kent volgens mensen ook z’n voordelen. De tijd dat je niet bezig bent met koken of eten kun je ook andere dingen doen, je houd spontaan tijd in je dag over voor lezen, schrijven, feesten, bidden of intiem zijn met je partner.

Voedsel is binnen heel veel religies en dus voor een heleboel mensen heel belangrijk, het heeft een speciale plek binnen het geloof. Hoe je met eten omgaat kan dus niet “zomaar” iets zijn, maar een bewuste overweging die je keer op keer moet nemen. Lees hieronder over hoe deze religies omgaan met voedsel, spijswetten en vasten.

Het vasten binnen het Jodendom

Het vasten binnen het Jodendom moet je niet verwarren met de spijswetten, ga opzoek naar welke verschillen je kunt vinden tussen deze twee dingen.

Het vasten binnen de Islam

Iedereen kent natuurlijk wel de ramadan, maar weet je wel hoe de dag van een moslim eruit ziet gedurende de ramadan. Ga opzoek op internet en zoek uit naar de tijden waar ze zich aan moeten houden en wat ze allemaal wel of niet mogen doen gedurende de dag!

Het vasten binnen het Christendom

In Nederland zijn er enorm veel kerken, maar niet iedere kerk kent een vorm van vasten. Ga op onderzoek uit naar welke kerken aan vasten doen (en wat ze dan wel of niet doen) en welke kerken in Nederland dan weer niet.

Vasten heeft in alle drie deze religies een lange geschiedenis. Een boel dingen hadden ook gewoon simpelweg te maken met dat er gedurende bepaalde maanden van het jaar minder voedsel was om te eten. Gedurende maanden waarop bijna geen graan of groente geoogst kon worden kon er dus ook niet heel veel gegeten worden. En laat dat nou heel toevallig precies periodes zijn waarin sommige religies een vastentijd hadden ingelast. Vasten is dus naast een spirituele ervaring (voor sommige mensen) dus ook een heel wereldlijke oplossing voor een seizoengebonden probleem!

Afbeeldingsresultaat voor food

Vasten heeft voor een boel religieuze mensen een extra waarde, het versterkt de band met God of het geloof. Maar steeds meer en meer niet-religieuze mensen doen aan vasten. De natuurgeneeskunde zweert er bij dat het vasten goed is voor de stoelgang en spijsvertering, langere periodes nauwelijks eten kan zelfs ziektes bestrijden (volgens hun).

Maar ook steeds meer jongeren doen aan vasten. Dit word vaak “Intermittent Fasting” genoemd, vrij vertaald naar “tussendoor vasten”. Mensen die fit, gezond, gespierd of dun willen worden eten na hun avondeten niks meer en hun volgende maaltijd is weer de lunch rondom 1 uur. Op deze manier is je lichaam maar ongeveer 6 uur bezig met eten en eten verwerken en de overige 18 uur is je lichaam bezig het voedsel te verbranden.

Vasten is langzaam weer hip en normaal aan het worden, als je in de ochtend weinig tijd hebt om te eten en pas in de middag een appeltje eet ben je eigenlijk al aan het vasten.

Lesideeeën

Hoe lang kun jij zonder eten en drinken (water is wel toegestaan)?

Wat zou jij doen in plaats van eten (ongeveer 2 uur per dag) ?

Zou jij een challenge aan durven gaan (daag jezelf en een vriend uit om een keer een dag niet te eten)?

Afbeeldingsresultaat voor honger

Lesplan: Vasten