Missionaris legt het loodje

In november 2018 is een missionaris met pijl en boog doodgeschoten. Een kop van een krantenbericht eind 2018. Een bericht met woorden, die je niet meer in het dagelijkse leven tegenkomt: een missionaris, pijl en boog.

John Chau, een missionaris, wilde eilandbewoners tot het christendom bekeren. Echter deed hij dit op een plek, waar men niet op hem zat te wachten. Het eiland waar hij naar toe ging is Noord-Sentinel, dit ligt in de golf van Bengalen tussen India en Thailand in. De eiland bewoners zijn volledig afgezonderd van de rest van de wereld.

Artikel Volkskrant: missionaris gedood
In dit artikel van Volkskrant (22 november 2018) wordt beschreven, dat de Amerikaanse missionaris John Chau door Sentinelezen met pijl en boog is dood geschoten.

Artikel in AD: Missionaris overleeft ontmoeting niet
In dit artikel van AD (21 november 2018) wordt dezelfde gebeurtenis beschreven.

Artikel AD: lichaam terug halen missionaris
In dit artikel van AD (26 november 2018) staat een reactie van de vergevingsgezinde familieleden van de omgekomen missionaris. Daarnaast staan er ook reacties van een antroploloog en de politie aldaar.

Missionaris/zendeling

Wat is een missionaris of zendeling nu eigenlijk. Hij of zij gaat vanuit zijn religie of levenbeschouwelijke overtuiging naar andere landen toe om lokale bevolking te bekeren, hen te overtuigen van zijn geloof. In sommige gevallen vertellen zij alleen hun verhaal, bijvoorbeeld over het leven van Jezus. In andere gevallen doen ze aan liefdadigheidswerk vanuit hun geloofsovertuiging.

Doe opdracht: laat leerlingen bij hun grootouders informeren.
Bijvoorbeeld:
– wat zij nog weten over sparen voor zending- en missiewerk (sparen van zilverpapier);
– of zij familieleden of kennissen hadden, die naar de zending of missie gingen.

Hieronder staan een aantal filmpjes over zendingswerk

Deze muziekclip laat het werk van Wouter de Vos zien. Hij geeft leiding aan Athletes in Action. Deze organisatie coacht jonge mensen via sport evenementen vanuit een evangelische organisatie (www.athletesinaction.nl).

Rene Horsthuis gaat in zijn documantaire terug met zijn oom terug naar Borneo. Dit was zijn standplaats als missionaris. In eerste instantie ging zijn oom ernaar toe om mensen te bekeren tot het christendom, uiteindelijk krijg hij het inzicht, dat het vooral draaide om contact met de mensen.

Pater Damiaan 

Een bekende missionaris is pater Damiaan. Hij was een Belgische priester (1840-1889). Hij werd uitgezonden naar Molokai. Hier verbleven mensen die lepra hadden, zij waren naar dit eiland verbannen. Pater Damiaan kreeg zelf uiteindelijk ook lepra. Zijn werk werd door veel mensen heel bijzonder gevonden. Hij werd in 1994 zalig en in 2009 heilig verklaard.

Deze korte documantiare laat fragmenten zien uit het leven van Pater Damiaan. Het wordt afgesloten met, hoe zijn gedachtengoed wordt voortgezet in de strijd tegen lepra.

Pater Damiaan (wikipedia)

Goededoelenorganisaties

Een aantal goededoelenorganisaties zijn uitgevloeid uit missie- of zendingsorganisaties. Er zijn verschillende redenen waardoor men overging in algemenere organisaties. Een daar van is, dat er minder gelovigen zijn en men op deze manier meer mensen kan bereiken. Dit geldt zowel voor donateurs als voor vrijwilligers. Een voorbeeld van een organisatie die eerst katholieke grond had en nu algemeen is, is Cordaid.

Marieke Elsinga (o.a. bekend van Qmusic) heeft Oeganda bezocht namens Cordaid. Zij vraagt in dit filmpje aandacht voor kindgezinnen (21 november 2018).

Cordaid
Site van Cordaid, hier staan hun actuele acties beschreven.

Cordaid (wikipedia)

Lesformulier-Missionaris
Les idee over missiewerk