Hadj

hadj

Het is de belangrijkste religieuze reis voor moslims. En ook is het een van de De vijf zuilen van de islam. Het is een pelgrimstocht naar Mekka. Deze reis is belangrijk voor islamieten en iedere moslim zou deze minimaal een keer in diens volwassen leven moeten voltrekken. Deze reis noemen we de hadj.

Deze toch begint met het afscheid dat de moslims thuis bij hun familie doen. Daarna bij aankomst in Mekka vindt de rituele reiniging plaats en trekken de reizigers traditionele Ihraam kleding aan. Hierna kunnen de

 

Foto: Muhammed Mahdi

reizigers de Kaäba bezoeken, dit representeert het huis van God op aarde. Hier aangekomen lopen zij er 7 keer omheen, tegen de klok in. Dat is het eerste ritueel.

Het tweede ritueel symboliseert Hoe Ismaël door zijn moeder Hagar in de woestijn werd achtergelaten. Dit wordt ook het ‘hardloopritueel’ genoemd.

Hierna wordt de Kaäba verlaten en vertrekken de pelgrims naar de vlakte van Arafat en hier staan zij een halve middag stil om hun leven te overpeinzen en te vragen naar vergiffenis van hun zonden. Dit is een voorafbeelding voor wanneer men gestorven is en ditzelfde zal doen bij de poorten van het paradijs. Hierna blijft men op deze vlakte slapen.

. Dit wordt beschouwd als het hoogtepunt van de reis.

Foto: Ben Ostrower

Vervolgens wandelt men richting pilaren die de duivel representeren, onderweg verzamelen zij steentjes om deze pilaren mee te stenigen.

Het ritueel wordt vervolgens afgesloten met het brengen van een offer. Dit is meestal een ram, ter nagedachtenis van Abraham en diens beproeving.

Podcast over de moderne hadj.

Ook is het leuk om het volgende artikel te lezen. Het legt nog een keer de hadj uit, in tien kernpunten. Het is het volgende artikel van nu.nl.

Ook is er een leuke mini documentaire gemaakt door Vice. Hier zijn beelden in te vinden van hoe de hadj er vanuit Mekka uitziet.

 

De Hadj vandaag de dag

In deze vorm bestaat de Hadj al sinds 632, de laatste bedevaart die Mohammed zelf heeft gemaakt voor diens dood. De rituelen zijn dus sinds het ontstaan van de islam al hetzelfde. Hoe deze rituelen beleefd worden zijn wel verandert. De Hadj was namelijk ooit een reis die vele moslims maakte richting het einde van hun leven, het was de laatste te vervullen religieuze plicht voor veel oudere moslims. Tegenwoordig wordt het meer door jongere moslims voltrokken. Ook wordt de reis interessant genoeg vaak vergeleken met een bezoek aan Disneyland of de Efteling. Je bent namelijk niet alleen een moslim, je bent vaak ook een westerling. Je komt dichtbij je grote rolmodellen uit de islam. Zo worden er tegenwoordig vaak activiteiten aan de Hadj toegevoegd. Zo gaan veel van de reizigers ook vaak crossen met quads in de woestijn. En vooral het aantal selfiesticks bij de Kaäba gegroeid is.

Dit is grotendeels veroorzaakt door de nieuwe waarde die de Hadj voor deze nieuwe generatie westerse moslims heeft. Naast de religieuze waarde die er aan gehecht wordt hebben deze jongeren meer te zoeken in de Hadj. Zij zoeken vaak naar iets overkoepelend voor alle moslims. Veel islamitische jongeren in westerse landen komen van een migratieachtergrond en zullen zich deels thuis voelen in het land waar ze wonen maar ook voor een deel van hun identiteit niet. En omdat ze niet opgegroeid zijn in het land waar hun familie vandaan komt missen zij vaak daar dat deel van de afkomst van hun identiteit. Vandaar dat zij zoeken naar een herkomst van hun identiteit als moslim, en hier is de Hadj een overkoepelende ervaring voor iedere moslim.

Ook staat er op de website van Trouw een leuk artikel over hoe de hadj verandert. Er worden namelijk tegenwoordig ook veel selfies genomen bij de Kaäba. Lees het artikel hier.

lesideeën

Lesformulier over de Hadj binnen de context van deze lesinput

 

Kaaba praying ground

Foto: Izuddin Helmi Adnan