Ganges

In de serie De Ganges gemaakt door de BBC (in Nederland uitgezonden door omroep Max) gaat Sue Perkins opzoek naar de betekenis van deze rivier. Het paradox tussen de heilige rivier en het zwaar vervuilde water wordt in de documentaire mooi weergegeven.

Ganga de godin

De godin Ganga is de personificatie van de heilige rivier. Ze wordt vaak afgebeeld op een krokodil of een vis op een lotus in een rivier. Op veel afbeeldingen van Shiva zie je de godin Ganga in zijn haar. Als de godin niet te zien is, zie je vaak een straaltje water uit zijn haar komen, die verwijst naar het ontstaan van de Ganges, eerst een hemelse rivier, die via de haren van Shiva naar de aarde is geleid.

Lord Shiva HD Wallpapers ~ God wallpaper hd

Leven en dood in Varanasi

Gesticht door Shiva is de stad Varanasi in India voor Hindoes een belangrijke pelgrimsplaats. Baden in de Ganges zou je zondes wegspoelen. Sterven en gecremeerd worden bij de Ganges wordt gezien als een directe toegang tot Moksha (verlossing uit de samsara, de cyclus van leven en dood).

Veel mensen gaan naar Varanasi om te sterven, hierdoor is er een levendige markt ontstaan rondom hotels die mensen opvangen die stervende zijn. Leven en dood zijn in Varanasi sterk met elkaar verbonden. De dood wordt hier gevierd als een verlossing uit de samsara.

Het hele leven in Varanasi wordt in de openbare ruimte geleefd. Zo lopen er dieren tussen de lijken die door familie naar de crematie plaatsen worden getild. In de documentaire van Sue Perkins wordt dit mooi weergegeven. Sue Perkins brengt in haar serie een bezoek aan deze plek, ook Jelle Brandt Corstius bezoekt in zijn serie Van Bihar tot Bangalore deze heilige plek.