Het videodagboek van Anne Frank

Het verhaal van Anne Frank is al jaren populair onderwijsmateriaal en op de website van de Anne Frank Stichting is heel veel educatief materiaal te vinden dat goed te gebruiken is in de lessen levensbeschouwing. Onderaan deze blogpost verzamel ik een aantal van deze materialen die geschikt zijn voor de lessen levensbeschouwing. Recent is de stichting begonnen met een nieuw project, een videodagboek van Anne. 

In vijftien afleveringen deelt de Anne Frank Stichting op YouTube het Anne Frank videodagboek. Luna Cruz Perez speelt Anne Frank en deelt haar leven, gedachten en gevoelens in het Achterhuis met behulp van een camera. Alle personages, locaties en gebeurtenissen in de serie zijn gebaseerd op Anne Franks dagboekbrieven.

Op de site van de Anne Frank stichting lezen we een reactie van Jacqueline van Maarsen, de inmiddels 91 jarige vriendin van Anne Frank.

‘Ik ben enthousiast over dit videodagboek. Door het dagboek te vervangen door een camera kunnen jonge mensen zich goed verplaatsen in de situatie van toen, de tijd waarin Anne Frank leefde. Ik moest wel even wennen aan het idee, maar ik vind het goed dat het verhaal van Anne Frank naar de moderne tijd is gebracht.’

Lesideeën

  1. Bij het videodagboek wordt educatief materiaal aangeboden, die je kan vinden op deze website. De les bij aflevering 14 van de YouTube serie is bijvoorbeeld interessant materiaal te vinden voor de les levensbeschouwing. De vraag die daar centraal staat is: Wie ben jij? . In een educatief filmpje van 4 minuten gaat historica Femke in op vragen rondom identiteit. ‘Hoe denk je dat andere jou zien? En klopt dat met hoe je zelf bent, of wilt zijn? Hierbij zijn een werkblad en een docentenhandleiding gratis te downloaden en te gebruiken. Ook bij andere afleveringen zijn dit soort lessen beschikbaar gesteld. Zo is er een over vrijheid en een over keuzes maken. Kijk dus even rond op de site wat jij kan gebruiken in je lessen.
  2. De stichting heeft digitale lessen gemaakt over verschillende thema’s en op verschillende niveaus. Bijvoorbeeld Stories that move: Antisemitisme, racisme en discriminatie komen overal in Europa voor. Dit beïnvloedt het leven van jongeren. Stories that Move laat leerlingen nadenken over diversiteit en discriminatie. Stories that Move bestaat uit 5 leerpaden met informatie, opdrachten en levensverhalen. Het materiaal is gratis.Onder het kopje educatie op de website vind je al het materiaal.

 

Tips voor docenten

De Anne Frank Stichting wil de gevaren van antisemitisme, vooroordelen en ongelijke behandeling duidelijk maken aan jongeren. Met het levensverhaal van Anne Frank als uitgangspunt.

Praten over dit soort onderwerpen is niet altijd gemakkelijk. Daarom besteed de Anne Frank Stichting uitgebreid aandacht aan tips voor docenten die onderwerpen als discriminatie, antisemitisme en complotdenken bespreekbaar willen maken. Op deze pagina vind je al deze informatie.

Ook biedt de stichting veel trainingen en reizen aan voor docenten die over dit soort onderwerpen lesgeven. Ook docenten levensbeschouwing kunnen daar gebruik van maken. Op deze pagina vind je hier meer over.